Kalan Süre

Haberler

Gemi ve yat ihracatı, 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 50 arttı

Tersaneciler, yılın ilk çeyreğinde ihracatını en çok artıran ikinci sektör oldu. GYİB Başkanı Cem Seven, yaklaşık 1 yılıdır sektörün gündeminde olan ‘teminat mektubu’ sorununun henüz çözülemediğine dikkat çekerek “Bunu aşabilirsek, ihracatımız çok daha hızlı artacak” dedi.
 
Gemi ve yat ihracatı 2018 yılında düşüşe geçmiş, sektör geçtiğimiz yılı yüzde 26 gerileme ile kapatmıştı. İhracattaki düşüşün en büyük nedeni ise, iş avansı karşılığı verilen Türk bankalarının teminat mektuplarının Avrupa bankaları tarafından kabul edilmemesiydi.
 
Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel'in haberine göre Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Cem Seven, ‘teminat mektubu’ sorununun henüz tam olarak çözülemediğine dikkat çekerek, tersanecilerin kendi imkanları ile sorunu aşmaya çalıştığını belirtti.
 
Seven, “Birlik olarak ihracatımızı, 2019 yılının ilk 3 ayında, geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 50 oranında artırarak 268 milyon dolara çıkardık. Mart ayı ihracatımız ise 99 milyon dolar olarak gerçekleşti.İlk çeyrekte ihracatımızın yarısını Norveç’e gerçekleştirdik. Norveç, birliğimizin en çok ihraç yaptığı ülke” dedi.
 
Seven, sektörün yılsonu ihracat hedefini 1.3 milyar dolar olarak açıkladı.
 
Uluslararası rating kuruluşlarının, Türk bankalarının notunu kırması sonucu ortaya çıkan garanti/ kontrgaranti sorununun 2018 yazına göre daha hafiflemiş olsa da devam ettiğini dile getiren Cem Seven, “Avrupa’daki önemli yabancı bankalar, bankalarımızın düzenlemiş olduğu teminat mektuplarına, müşterilerimiz lehine 6-10 ay süreli kontrgaranti veriyor, ancak bu süre ise inşaa süresi ortalama 1.5 yıl olan sektörümüz için yetersiz kalıyor. Bu nedenle, bir çok tersanemiz, bazen özkaynak, şayet başarabiliyorsa daha sıklıkla da banka kredilerine ulaşmaya çalışarak, iş avansı olmaksızın yeni sipariş almaya devam ediyor. Süresi en az 18 ay olan kontrgarantilerin bir an önce işlevselliğe kavuşması en büyük dileğimiz” diye konuştu.
 
Türk tersanelerinin yüksek mühendislik eserleri olan ve inovatif unsurlar içeren deniz araçları inşası konusunda giderek daha fazla uzmanlaştığına ve dünyada pekçok ilke imza attığına vurgu yapan Seven, “Gerek doğalgaz, gerekse hibrid tahrik sistemine sahip feribotlar, balıkçı gemileri, kutup bölgelerine seyahat amaçlı inşaa edilen ‘ice class’ yolcu gemileri ve römorkörler, ihracatımıza tam destek veriyor” dedi.